Få det bedste råd – af dig selv!

Karriereråd, råd i livet eller en helt tredje slags råd. Der er mange råd at få, og de kan komme fra mange steder, men ingen af dem er sandsynligvis så gode, som de råd du selv giver andre. Det er, når vi rådgiver andre, at vi giver os selv de bedste råd. Få et indblik i, hvad rådgivning er, og bliv bedre til at give dig selv de bedste råd.

fdas

Kan du komme på det værste råd du har fået? Er det fra dig selv?

fdas

Det er det nok ikke. Vi har det med at søge råd hos fx kollegaer, der har tid, fremfor dem, der har de rette kompetencer eller erfaring. Og selvom vi gik til den bedste, så er chancen for at rådet ikke er brugbart stor, da den, der giver rådet, alt andet lige er tættere på sig selv end dig. Rådet tager mere udgangspunkt i den, der giver rådet, end den, der modtager.

fdas

Ville vi som modtager ikke sige fra, når vi fik et dårligt råd? Ikke altid. Ofte søger vi andres råd, fordi vi selv er i tvivl, usikre på, om vi tager den rette beslutning. Den nervøsitet gør os dårligere eller ude af stand til at vurdere om et råd er godt eller dårligt i netop vores egen situation.

fdas

At få de bedste råd er selv at give dem

På den ene side er vi for usikre på os selv, og vil gerne have andres råd. På den anden side, så er vi de bedste til at rådgive os selv. Hvordan hænger det sammen?

fdas

Hvis du vil være bedre til at give dig selv gode råd, så spørg dig selv, hvad du ville sige til en ven eller kollega med samme spørgsmål, som du selv spekulere på.

fdas

Hvad siger du?

fdas

Lyt til det, du siger. Det er ofte det råd, som du selv med fordel kan følge.

fdas

Ved at trække det væk fra dig selv og lade som om du er din bedste ven, kommer du til at fokusere på de 2-3 vigtigste aspekter af et spørgsmål, og du får ikke begravet dig i lister eller excel-ark med for og imod. Det bliver mere enkelt, når vi holder tingene på afstand.

fdas

Afstem forventning, når du alligevel giver råd til andre

Skal vi holde op med at give råd til andre, når de spørger os? Nej, der er meget mere i rådgivning end selve rådet; fx at blive klogere sammen, udveksle perspektiver og knytte tættere bånd. Vil du alligevel gerne blive bedre til at give bedre råd til andre, så prøv at spørge dem, der søger råd, om følgende før du giver råd:

  • Har du brug for at få valideret en allerede taget beslutning?
  • Har du brug for at få udfordret dine antagelser? (Hvad er fakta og hvad er antagelser)
  • Har du brug for at vi sammen gennemtænker alle dine overvejelser?

fdas

Og når du selv søger råd hos andre, så forventningsafstem ud fra samme tre punkter ovenfor. Hvad har du brug for. Ofte er det ikke rådet i sig selv vi har brug for, men processen frem til målet.

fdas

Svært at give dig selv råd? Lær det alligevel

At give andre de bedste råd, vi selv burde følge, kan føles modstridende. Et paradoks, som vi dog kan blive bedre til at håndtere ved at være vores egen bedste ven. Oplever du tvivl omkring den bedste vej at gå i en situation, kan du undersøge det, du søger råd til, ved at:

  • Lytte til de råd, du giver andre
  • Hvis din ven var i samme situation, hvad ville du sige?
  • Hvis ingen før har spurgt dig om råd til netop dit spørgsmål, så tænk på en person og ’giv det til vedkommende’ i tankerne eller sig det højt for dig selv

fdas

Det er ofte det råd du selv skal følge!

fdas

Vi kan give bedre råd, gøre situationen mindre kompliceret og motivere os selv frem mod et mål ved at se på det hele, som var det en andens.

fdas

Lyst til mere

Du kan nu begynde at give dig selv bedre råd. Vil et fortroligt rum understøtte det, du taler med dig selv om, så kan du læse mere om, hvordan coachingsamtaler eller filosofiske samtaler kan blive værdifulde for dig.

fdas

Har du lyst til i fortroligt rum at arbejde mere med dit lederskab, så tag gerne kontakt her, hvor du kan få mere at vide om, hvordan det kan foregå, og tag næste skridt.

fdas

Bonus ind: Salomons paradoks
Vi er bedre til at ræsonnere over andres problemer end over egne. Det fænomen er der et navn for, nemlig Salomons paradoks.

Det stammer i korte træk fra den jødiske Kong Salomon, som på dygtig vis kunne rådgive andre. Du kender måske historien om de to kvinder, der begge påstod at være mor til det samme barn. For at teste, hvem der var den rigtige mor, beordrede han barnet skåret i to dele. Af kærlighed afstod den biologiske mor fra at lade barnet hugge over. Salomon gav barnet til hende.

I modsætningen til denne historie lyttede han ikke til sine egne råd, hvilket kostede ham sit rige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *