Klog på konflikt

Vild med konflikt fordi det giver nye muligheder? Eller undviger du helst konfliktfyldte situationer, da de lukker flere døre, end de åbner? Uanset din tilgang. Uanset om du medierer, undviger eller får ‘svesken på disken’, så er her en enkel metode til at forstå dig selv og den anden part langt bedre, når der er konflikt.

fda

Konflikt er et ret interessant emne at dykke ned i. Det skyldes, at vi kan lære meget om vores syn på verden, og hvad der opleves konfliktfyldt for den enkelte. Ofte er vi ikke bevidste om det eller de mønstre vi har. Ofte er vi heller ikke bevidste om, hvad der skal til, eller hvad folk kan sige, før vi tænker, at her er der potentielt en konflikt. Det kommer på en eller anden måde af sig selv.

fda

Derfor er denne lille øvelse lavet til dig og jer, som gerne vil blive bedre til at håndtere situationer, som kan sætte gang i uheldige dynamikker. Når I gerne vil gå fra at synes noget om den anden til at fokusere på problemet og kunne finde en konstruktiv løsning på det.

fda

Mini-øvelse

fda

Sæt jer sammen to og to – eller flere – sæt ca. 10 minutter af til hver person, der skal interviewes. Når alle er interviewet med de samme spørgsmål, som I finder her:

Spørgsmål fra video plus en ekstra:

  • Hvilke erfaringer med konflikter tror du kan have været med til at forme dit forhold til konflikter? Det kan være erfaringer fra arbejde eller privatliv. Kom gerne med et par eksempler.
  • Hvad tror du, du har taget med dig fra de erfaringer? Hvordan har de måske påvirket hvad du synes om konflikter eller hvordan du af og til handler i – eller behandler – konflikter?
  • Hvad kan folk sige eller gøre på dit arbejde eller i dit liv i øvrigt, som kan få dig til at tænke at her er ”konflikt” (eller hvad der er et passende ord)? Udtryk, ansigtsudtryk, stemmeføring mv.?
  • Hvis vi forestiller os, at du har en autopilot, der slår til i den slags situationer, hvordan får den dig så typisk til at tænke/føle/handle/se ud/tale, eller hvad den nu kan få dig til? (Det kan være glatte ud, gå i dækning, glad kaste sig ind i kampen, søge hjælp, aflede eller alt muligt andet)

fda

Video

fda

Efter alle interviews er gennemført, er det tid til næste runde. Det er en samtale om samtalen, for fokus er nu på, hvad blev I klogere på om jer selv og hinanden? Er I enige om, hvad der er en konflikt? Og er der en god måde at snakke sammen på under jeres konflikter? Kom der andre ting frem?

fda

Lyst til at arbejde mere med konflikt?

fda

Kender du selv til at være ramt af konflikt, eller bliver du ofte bedt om at forholde dig til dem? Du kan få mere viden, værktøjer og inspiration ved tag kontakt og hør mere om, hvordan du kan styrke din blandt andet kompetencer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *