Måske skulle du gå på date?

Ligger dine tre stærkeste kompetencer lige på tungen? Kan du uden tøven sige, hvad du bibringer din arbejdsplads? Hvis du også lige skal vende den tanke et par gange, så kan det være, det er nu, du skal på date. Ikke for at finde ny partner. For at blive skarp på, hvad dine kompetencer er. Hvad du gør godt! Du skal sætte mennesker i stævne, som kan se dig udefra og hjælpe dig med at sætte ord på indefra.

fds

Før du går på date, skal du forberede dig. Hvordan ser du dig selv? Målet her er ikke at finde ind til et antal kompetencer, som er uforanderlige i al evighed. Når vi ser efter kompetencer, så er det et billede på, hvordan og med hvad vi arbejder nu. Det billede kan ændre sig alt efter dit job og de opgaver, du skal håndtere. Du bliver erfaringer rigere.

fds

At kende sine kompetencer og styrker er en fordel, når vi skal indgå i samarbejder, når vi søger nye projekter, ansvarsområder eller jobs. Når vi kender vores styrker og energi, så kan vi desuden bedre finde de personer, som har de kompetencer, vi selv mangler. Vi får større indblik i os selv og andre.

fds

Dit blik på dig

Se først på dig selv. Når du skal beskrive, hvad der er dine tre stærkeste kompetencer lige nu, skal du begynde her. Du skal beskrive, hvad du oplever, du gør og hvilke kompetencer du bringer i spil i en given situation.  Det blik, du kaster på dig selv, er her indefra og ud. Øvelse ser således ud:

fds

S – situation: Hvad var situationen? Beskriv helt kort.
T – task: Hvad var opgaven eller udfordringen?
A – action: Hvad gjorde du?
R – resultat: Hvad var resultatet? Hvilket resultat skabte du?
K – kompetence: Hvilke kompetencer brugte du?

fds

Men tvivlen kan alligevel godt nage; Er der måske mere eller andet du gør? Så er det tid til at tage på date.

fds

Se dig selv gennem andre

At finde dine kompetencer er ikke løsrevet fra de mennesker, du omgives af. Som vi så i øvelsen ovenfor, bringer vi dem i spil sammen med andre. I situationer, som har en berøring med og effekt på vores omgivelser. Afklaring af kompetencer er ikke en øvelse i navlepilleri.

fds

Andre kan ikke bestemme, hvem du er. De kan hjælpe dig hen til dér, hvor du kan finde dine kompetencer. Det kan være dine styrker og den energi du kommer med, som går på tværs af enkeltsituationer. De kan give dig et blik på dig udefra, hvor du kan få helt nye indsigter i dine kompetencer.

fds

Gå så på date

Er du ikke vant til at gå på date, altså bruge dit netværk, så kan du begynde med det trygge. Tag en snak med dine nuværende kollegaer eller find tidligere kollegaer på fx LinkedIn. Har du mod på mere? Så spørg dit netværk efter en god person fra deres netværk, hvor I kunne have fordel af at møde hinanden. Der kan være fordele at hente i begge samtaler – både fra dem der kender dig og fra dem som blot har et førstehåndsindtryk.

fds

Fortæl ærligt og åbent om, hvad du gerne vil have input på. Dermed ved din samtalepartner, hvad hun/han skal lytte efter.

Du kan fortælle om det, der giver dig energi på jobbet. Du kan bruge ovenstående STARK-model til at beskrive situationer og opgaver, som du er involveret i. Dog skal du her tage K’et væk. Det bogstav skal din partner fylde ud.

fds

Tag imod det, der kommer. Noter ned. Brug alt det, du kan. Det er en hjælp til at sætte dine ord på, hvad du kommer med.

fds

Har du lyst til mere

Er du nysgerrig på, hvordan en ansøgning kan skrives, så læs med her.

Har du fået lyst til at lære mere om dine kendte og måske ukendte kompetencer, så kan læse mere om, hvordan du kan arbejde med dem her: Coaching, Ledercoaching eller Personligheds- og kompetencetest. Du er også velkommen til at kontakte mig for at høre mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *