Alder – ingen jobhindring!

”Ro på, du er så ung endnu.” Har du hørt den sætning i dit arbejdsliv? Eller er du der, hvor du oplever, at en moden alder er blevet dit usynlige glasloft for at få næste job? Alder fortæller noget om os, men ikke alt. Det bliver godt, når verden har ændret sig og fx aldersbias ikke eksisterer. For at komme dertil, kan vi selv skubbe på, for når vi tager et valg og gør noget andet, så påvirker det også vores omverden. Få input til, hvordan du kan tænke alder anderledes og inddrage det i dit professionelle virke.

fda

Uanset alder, så spørg dig selv følgende: Hvad har du lyst til i dit arbejde? Hvad giver dig god energi, og hvad vil du gerne bidrage med, påvirke?

fda

Hvis det ikke falder dig let at svare, så skyldes det måske, at vi ofte ikke stopper op og mærker efter. Mærker, hvad der betyder noget og giver energi. For nogen er vejen til et svar på, hvad der er godt og givende at begynder med slutningen, som Stephen Covey skriver i ”7 gode vaner”. Når du har en god fornemmelse af, hvad dit ønskede eftermæle skal være, så kan du begynde at regne tilbage til nu, for at finde en vej frem.

fda

Vi vil gerne vælges til. Det ses ved jobsamtaler, hvor der gerne kommer et spørgsmål omkring det team, kandidaten kan blive en del af. Hvordan er teamet, kulturen mm. Det underliggende spørgsmål er ofte, om jeg passer ind her.

fda

Når vi ved, hvad der giver energi og arbejdslyst, så kan vi selv aktivt vælge jobbet, teamet og arbejdsgiver til, fordi begge parter er klar over, at vi sammen spiller hinanden bedre.  

fda

Erfaring – en mangel eller for meget?

Vi kan blive ramt af erfaring på forskellig vis. Vi kan have for lidt eller for meget. Have tiden foran os eller bag os. På den måde kan vi blive fanget i at føle os tidspresset i stedet for rige på muligheder.

fda

En måde, som du kan bruge til at fremhæve det, du kommer med til et job i stedet for din alder, er at sætte dine evner og kompetencer i fokus. Alder gør ikke en forskel i forhold til, hvor god du er til en given opgave. Du er ikke nødvendigvis kvalificeret, alene fordi du har udført en opgave i 25 år. Beskriv derimod hvordan du går til opgaven, hvad det giver dig og dem omkring dig, når du arbejder med opgaven. Se ikke tilbage og gå i den fælde, hvor du kun beretter om ting, der er sket. Se fremad og ind i jobbet samt opgaverne og sæt ord på, hvad du kommer til at bidrager med.

fda

Uanset alder kan vi vise, hvordan vi tænker at løse de opgaver, der ligger i et job. Og vælg den metode, de ord, som beskriver, hvad der giver dig arbejdslyst.

fda

Når du viser, hvordan du vil løse opgaverne, så gør du det lettere for andre at mærke, hvordan du bliver et godt match. Det bliver lettere at vælge hinanden til.

fda

Det smukke i min alder

Hvad er det gode ved det sted i livet, hvor du er lige nu?

fda

Har du en oplevelse af at være blevet konfronteret med din alder i en jobsøgningsproces? Det kan skyldes en bias hos den anden, der kan være som en elefant i rummet. Tag fat i den og få den frem. Det kan være i en ansøgning eller til samtalen, hvor du fremhæver, hvad det gode er, der hvor du er i livet lige nu. Måske føler du mere fri end nogensinde, efter børnene er flyttet; har en stor energi, lyst og virketrang efter et godt studie, eller på anden vis er din skarpeste udgave af dig selv lige der, hvor du er.

fda

Formuler hvordan det gode sted, du er i livet, spiller positivt ind på et job. På den måde giver du fakta og undgår formodninger.

fda

Livsopgave – vælge sig selv til

Du har måske gættet det ud fra teksten. Når du ved, hvad der giver dig energi og god arbejdslyst, så kan det du kommer med stå frem i lyset. Det bliver ikke din alder, som primært er i fokus.

fda

I og med at vi hele livet mærker livet, så er det også hele livet, at vi kan tage en timeout for at reflektere og høre os selv, om det vi gør nu, er det vi skal med vores liv? Hvad er vigtigt i livet nu? Og hvem er vigtige?

fda

Når vi kender vores eget grundlag for at skabe et godt arbejde, et godt samarbejde, så bliver vi også opmærksomme på, at andre kan have det anderledes. Vi kan blive nysgerrige på, hvad der er energi i for dem, og sammen skabe en god og forskelligartet arbejdsplads.

fda

Nysgerrig på mere?

Hvis du har lyst til at arbejde mere med dine styrker og kompetencer, så kan du læse mere om coaching eller kontakte Anette Riis, for at høre mere om, hvordan du fx kan få vendt dine tanker og kan stå stærkere.

Vil du læse mere om “7 gode vaner”, kan du begynde her.

fda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *